Bloggen har legat nere några dagar men är nu uppe igen (rubrikbild kommer). Här är en recap av de senaste dagarna i Tehran.
Nosejob Capital of the World - I ett land där kvinnorna inte får visa håret så är det väl inte förvånande att man gör så gott man kan med det man har. En förvånansvärt vanlig syn är kvinnor med feta plåster på näsan, ett tecken på att man just fått näsan fixad. Jag har säkert sett i snitt fem såna om dan här, och tydligen görs det över 90 000 nosejobs varje år i Tehran, en stad med en befolkning på 14 miljoner. Det motsvarar så mycket som 0,6 procent av befolkningen. De här plastikoperationerna görs av hela 3000 plastikkirurger, och en operation med en anständig läkare kostar ca 4000 dollar. Rätt saftigt när månadslönen för en lågavlönad byråkrat är 700 – 1000 dollar men allt handlar ju om prioritering.
25 000 per kvadrat i Tehran - Min guide HN berättade att fastighetspriserna i Tehran varierar mellan motsvarande 7 000 kronor per kvadrat i södra Tehran till 49 000 kronor per kvadrat i det flashiga norra Tehran. Det kan jämföras med lönen för en medelinkomsttagare på 700 - 1000 dollar. Det är dock inte helt lätt att få lån eftersom Islamiska banker inte är så förtjusta i ränta. Men det är inte omöjligt, och om man känner nån hjälper det säkert en hel del. Tumregeln är dock att man får börja med att sätta in nåt på ett sparkonto på banken. Efter att man har sparat i ett år så kan man ta ut sitt kapital och får då ta ett lån på lika mycket. Så det är alltså inte snutet ur näsan för en medelinkomsttagare att köpa en 2a på 50 kvadrat i de övre delarna av stan. En grov överslagsräkning visar att en vanlig ensamstående medelinkomsttagare måste spara i 22 år innan han har råd med en 50 kvadratmeters lägenhet i Tehrans mid-range kvarter. Inte konstigt att folk har två jobb och bor kvar hos föräldrarna tills de gifter sig. Å andra sidan är det nog ett effektivt system för att förhindra en fastighetsbubbla.
Slampiga klänningar - var upp i Tandis shoppingcenter vid Tajrish Square i norra Tehran, området där de riktigt förmögna 5 procenten av befolkningen bor (ju längre norrut man kommer, desto mer pengar har folk och desto längre bak på huvudet kryper sjalarna). I Tandis finns butiker med klänningar som är rejält slampiga till och med i svenska mått mätt. Vid första anblick kan det verka förvånande, särskilt med tanke på att Basij-milismän på motorcyklar stryker omkring utanför. (Den skäggiga milis som värnar om religiösa värden och som har nån form av odefinierad auktoritet vid sidan av eller t.o.m. över den reguljära, uniformerade polisen). Men egentligen är det inte så konstigt eftersom islamiska kvinnor får snuska loss bäst dom vill så länge a) de är gifta, b) det sker inom hemmets väggar. Bara ett exempel på det utbredda och allmänt accepterade dubbelliv som iranierna lever.
Återkommer snart med bilder och Investeringsanalysen av Iran
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar