- Skatten är låg, ca 10 procent. Vår chaufför visste inte hur mycket han betalade vilket snarare tyder på att han inte betalade nåt överhuvudtaget.
- En midrange lägenhet i Khartoum kostar ca 1000 dollar, vilket kan jämföras med lönen för en sjuksyrra eller kontorstjänsteman på motsvarande 200 dollar. Därför är andra lösningar vanliga, som storfamiljsboende, långa avstånd eller helt enkelt en ganska låg standard.
- Det finns dock en del pengar i samhället, stora delar av bilparken skäms inte för sig och framförallt statsanställda som stödjer regimen tjänar bra.
- Landet producerar strax under en halv miljon fat olja per dag (487,000 fat om dan 2009). Kan jämföras med världens konsumtion på ca 85-90 miljoner fat om dan. En inte oansenlig produktion alltså, varav merparten kommer från södra Sudan.
- Den höga oljeproduktionen får en verkligen att undra vart stålarna tagit vägen. För de har inte stannat i södra Sudan, ett område stort som iberiska halvön men med mindre än 90 mil vägar, där 3/4 av befolkningen är outbildad och det är mer sannolikt för en 5-årig flicka att dö i barnasäng än att gå ut grundskolan.
- Ca 19% av befolkningen var arbetslös 2002 och min magkänsla är att den siffran bara kan ha ökat sen dess. 40% av befolkningen levde under fattigdomsgränsen 2004. Den siffran lär också ha ökat.
- När man snart ska släppa iväg södra Sudan till självständighet försvinner en viktig intäktskälla eftersom det är där oljan finns. Dock finns mindre oljefyndigheter i norra Sudan, och det finns även guldfyndigheter västerut in mot Darfur. Dock inte tillräckligt för att kompensera förlusten av södern.
- Trots att inflationen taktar på 11-12% årligen har prisökningarna på mat ännu inte börjat pressa sudanesiske svenssons ekonomi så mycket som det gjort på andra ställen, antagligen för mycket är subventionerat men det har jag inte fått bekräftat.
- En tripp ut till Omdurmans industriområde visade snabbt att industriparken är alarmerande underinvesterad, med undantag för några kinesiska anläggningar.
- Enligt CIA Factbook ökade Sudans BNP per capita med 5,2% i reala termer 2010, vilket är långt mindre än takten på runt 10% innan finanskrisen. 80% av arbetskraften är sysselsatt inom jordbruk som står för 1/3 av BNP på 99 miljarder USD, men vid sidan av olja så tar infrastruktur och service en allt större del.
- Statsskulden taktar på runt 100% av BNP.
- Landet producerar ca 4,3 TWh el, vilket kan jämföras med Sveriges produktion på ca 150 TWh.
Så länge säkerhetssituationen ser ut så här är min gissning tyvärr att chansen för att få ordning på ekonomin i nån meningsful utsträckning är obefintlig, speciellt när söderns olja försvinner. De flesta kommentarer jag hör i Khartoum säger också att det bara skulle bli värre om al-Basher störtades i demonstrationer liknande de i Egypten och Tunisien. Just nu sitter han som ett lock på krutdurken. Kanske det skulle vara bra långsiktigt, men då det inte finns någon naturlig oppositionell efterträdare skulle en blodig maktkamp bara göra oroligheterna ännu värre. Nej, Sudan är nog rökt för ett tag framöver tyvärr.
Spännande!
SvaraRadera