torsdag 28 januari 2010

Hur mycket är mycket?

Bokrecension i Svd om Cornelius Vanderbilt, järnvägskungen, rövarbaronen och världens rikaste privatperson vid tiden för sin död 1877.

Hans förmögenhet uppgick till 105 miljoner dollar, vilket var otroligt mycket på den tiden. Tydligen motsvarade det då en niondel av alla sedlar och mynt som var i omlopp på den amerikanska penningmarknaden.

Att använda det måttet för att göra en jämförelse över tiden blir visserligen väldigt snedvridet, men en niondel av alla sedlar och mynt som är i omlopp på den amerikanska penningmarknaden idag (M0: 908.6 miljarder dollar per den 9 juli 2009) motsvarar ett värde på 101 miljarder dollar.

Per den 13 feb 2009 så var William Henry Gates III (aka Bill Gates) tillbaka på förstaplatsen över världens rikaste. Hans förmögenhet uppgick till 56 miljarder USD, alltså strax över hälften av Vanderbilts förmögenhet.

Omvänt så motsvarar alltså Bill Gates förmögenhet 6% av alla amerikanska sedlar och mynt.

Hade Vanderbilt investerat alla pengarna på börsen, vilken över tid antas avkasta runt 8% i snitt (bara sant för en viss tidsperiod, inte tillbaka till 1877), så hade hans förmögenhet över de senaste 132 åren växt till ett värde av 2711 miljarder dollar. Det skulle motsvara 20% av det amerikanska börsvärdet på 13421 miljarder dollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se