tisdag 9 februari 2010

Boprisfundering...

Riksbanken annonserar idag att de ska utreda den svenska bostadsmarknaden.

"Riksbankens direktion har beslutat att tillsätta en utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden. Utredningen syftar till att belysa relationen mellan bostadsmarknaden och Riksbankens uppgifter och mål. Den ska även ta upp utvecklingen på marknaden för kommersiella fastigheter."

a) va? vaddå utredning, har de inte redan koll på den? Är inte det en av de viktiga komponenterna i deras arbete? Dels för räntan och dels för den finansiella stabiliteten. Nej, det här känns snarare som att de vill signalera om försiktighet utan att egentligen behöva säga nåt.

b) Anledningen till riksbanken ändå väljer att guida för fortsatt låga räntor är huvudsakligen för att hålla nere inflationsförväntningarna (inte för att hålla bostadsmarkanden under armarna, Riksbankens övergripande mål är ju som bekant att hålla inflationen på 2%, +/-1%). Och de som antas veta lite om det här med räntan brukar ju påstå att när räntan väl ska jackas upp, ja då kan det gå mycket snabbare än den bana RB prognostiserar idag.

c) Bostadsrättspriserna, räknat som försäljningspriset vid tidpunkten för kontraktskrivningen, i Stockholms län var upp 19% i januari 2009 jämfört med januari 2008.

d) Vid prövning för nyteckning av bolån så har SEB nu 7% som den ränta man ska kunna klara av. Men i de kalkylerna så har banken typ existensminimum i övriga levnadsomkostnader också. Så det sitter säkert en hel del människor där ute, fullsmetade med billiga bolån, som kommer få det tufft när räntan sticker iväg, med ökande kreditförluster för bankerna.

e) Andelen hushåll som räknar med stigande bostadspriser det kommande året ökade till 54% i januari, jämfört med 52% i december, medan klassisk marknadsfilosofi säger att när alla är positiva så är det istället dags att dra öronen åt sig.

f) Prognoserna för arbetslösheten nästa år ligger nu runt 10%, jämfört med 8,6% nu.

Nej, det låter som att bostadsmarkanden är på väg mot en multiple whammy med en ugly kombination av snabbt stigande räntekostnader, tightare tillgång till finansiering, ökande kreditförluster, ökande arbetslöshet och fallande priser.

Men som med alla felprissättningar i marknaden så har även den här kraften att förbli felprissatt mycket längre än jag har uthållighet. Tyvärr förväntas Riksbankens utredning vara klar först i januari 2011.

1 kommentar:

  1. Det är alltid den där nedra markanden som har ngt fuffens för sig! Kan man inte bara förlänga jaktsäsongen på dem generellt och bostadsmarkanden specifikt!

    SvaraRadera

Blogg listad på Bloggtoppen.se