fredag 29 oktober 2010

Vykort från Tehran del 3 – bilder

Tyvärr så är det mesta som är kul och spännande också förbjudet att fotografera, de flesta viktiga byggnader, folkmassor, för att inte tala om Basijmilisen, som också ser till att förbudet efterlevs med riktig nit. Här är dock några bilder

Jag utanför the US den of Spies – gamla amerikanska ambassaden där de höll 52 amerikaner gisslan i över ett år under revolutionen, allt med Ayatollahns goda minne. Hålls av Islamic Revolutionary Guards, eller Sepah idag.



Porten in till gården framför Utrikesministeriet. Det är lätt att förstå var folks fördomar mot Iran kommer ifrån när man har två korslagda granatkastare och en lavettmonterad kulspruta avbildad utanför Utrikesministeriet.



Esteghlal Hotel, gamla Hyatt innan revolutionen. Sitter faktiskt kvar en hel del feeling från the disco era i väggarna på den underinvesterade kolossen.



Imam Khomeinis grav – har varit under byggnation sen han dog. Såg mest ut som en hangar på insidan, med där låg han i alla fall det gamla skäggot, i en stor stålbur.



Jag framför Azadimonumentet, brukar normalt ses på tv när Ahmadinejad står och håller låda där. Men inte idag.



Shahens gamla palats – jag var inne i ett rum där den senaste gången nån ätit där så var det när Jimmy Carter var på besök. Det var ganska ballt. Här shahens sovrum, klart han ville kolla lite sköna tv-serier på Irans första färg-tv innan han somnade.



Den enorma Behest-e Zahra kyrkogården söder om Tehran där Neda som blir skjuten i den uppmärksammade Youtube-videon och 200 000 soldater från Iran Irakkriget delar sista viloplats med otaliga andra i en kyrkogård som är som en liten stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se