måndag 25 januari 2010

Att förverkliga gamla drömmar - McDonalds årsredovisning

Jag har nu förverkligat en gammal dröm, och det är att läsa McDonalds årsredovisning. Eftersom de inte hunnit släppa den nya för 2009 än så fick det bli 2008 års.

Tyvärr så var den osedvanligt torr på statistik, men jag vet nu att de serverar 58 miljoner kunder dagligen (det är 21 miljarder kunder årligen), i 32 000 restauranger, genom 5000 franchisetagare som driver 80% av restaurangerna. 70% av restaurangerna serverar frukost.

De omsätter 23 miljarder USD, men det säger inte så mycket eftersom merparten av det alltså är en franchise fee som franchisetagaren betalar till McDonalds, typiskt sett ett par procent av omsättningen. Den verkliga summan som folk köper cheeseburgare och annat för är alltså betydligt högre.

Siffran 5% franchise fee plus lite andra avgifter nämns på ett ställe. Om man antar att det gäller för hela franchiseverksamheten så betyder det att folk spenderar ca 156 miljarder USD om året på Big Macs och pompa. Det ovanstående betyder alltså att snittbesökaren på McDonalds spenderar 7.4 USD, alltså 52 spänn per besök. Låter rimligt. Den verkligt intressanta siffran, antalet unika besökare, vilken skulle avslöja hur mycket snittkunden spenderar på mickey D om året, förblir dock höljd i dunkel.

Men med över 13 000 restuaranger enabrt i USA, vilket beyder 1 restaurang för varje 23 000 amerikaner, så bor ingen amerikan mer än 107 miles, alltså 17 mil, från en McDonalds restaurang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se