lördag 13 november 2010

Dagens utställningstips, JO och Pol Pot, och Min Bibel del 6

Dagens utställningstips - JO och Pol Pot - SG fortsätter nu, efter sitt femte besök på kort tid, att tjata på mig om att besöka Forum för Levande Historia. Det är en statlig myndighet som bland annat har till uppgift att informera om brott mot mänskligheten. Just nu körs utställningen (O)mänskligt som berättar om "normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades och dömdes ut i vetenskapens namn. Sökandet efter mänsklighetens förflutna och framtidens ideala människa ledde till extrema former av övergrepp och sortering." Klart intressant, och enligt SG en mycket bra utställning.

På hemsidan kan man också läsa om utställningen Middag med Pol Pot, som stoppades, i sin nuvarande utformning, av JO. Hemsidan skriver: "1978 reste Gunnar Bergström till Demokratiska Kampuchea, nuvarande Kambodja. Han ingick i en delegation inbjuden av de röda khmererna. De besökte arbetskollektiv, sjukhus, fabriker och tömda städer. De åt middag med röda khmerernas ledare Pol Pot. 30 år senare ser Gunnar tillbaka på resan till en regim med ansvar för mer än en femtedel av den egna befolkningens död. Varför såg inte den svenska delegationen massmordet som pågick? Och hur kunde de försvara de övergrepp de kände till?". Så här skriver JO: "...används fyra i sammanhanget lätt identifierbara individer som avskräckande exempel. Framställningen innefattar ett förlöjligande av dem. Även i utställningen används personerna som avskräckande exempel. En av dem har anmält detta till JO. I beslutet konstateras att utställningen är ägnad att utsätta anmälaren för andras missaktning. Detta har inte varit försvarligt." Det handlar såklart om den där skitstöveln Jan Myrdal. Men det är både konstigt och oroväckande att man låter nån statlig censur lägga sig i så fort vissa människor framställs i dålig dager, speciellt när gäller en institution som har till uppgift att just forska och informera om alla konstigheter folk (Myrdal) höll på med. Lyckligtvis har det väckt en del reaktioner. Men vem var det som sa att det är tråkigt med museer?

Min Bibel - Re-run av Statistisk Årsbok 2010, del 6 - År 2008 föddes det 109301 barn. Samtidigt utfördes det 38 053 aborter. Det betyder att 25,8% av alla befruktade foster aborterades, eller att det går ett aborterat foster på vart tredje fött barn. Jag är ingen abortmotståndare, absolut inte, men jag hade ingen aning om att det var så dåliga odds för den lyckliga simmare som redan vunnit över miljoner andra.


Utställningen Middag med Pol Pot. Foto: Mathias Nero, snodd från Forum för Levande Historias hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se