måndag 15 november 2010

Peak fosfor, Think you're better than Obama, you fix the budget & Min Bibel del 8

Peak fosfor - Har man som jag jobbat som energianalytiker under åren efter att oljan gick från 30 till 147 dollar per fat så har man förmodligen hört varenda argument som finns för peak oil (som vissa menar inträdde 2008). Men i gårdagens Vetenskapens Värld så lyfte man fram en ny ändlig resurs - Fosfor, vilket är nyckelråvaran i konstgödsel. Vissa menar att det inte bara är oljan utan tillgången till billig fosfor, och därigenom konstgödsel, som möjliggjort 1900-talets befolkningsexplosion, som i sin tur skapat 1900-talets makalösa efterfrågetillväxt och därigenom ekonomisk tillväxt. Jordens fosfortillgångar är ännu mer geografiskt koncentrerade än olja. 85% av världens fosfor finns i två länder - Kina och Marocko. En australiensisk forskare i Linköping menar nu att peak fosfor inte är längre bort än år 2033. Så vad ska man då göra? För egen del är min portfölj fullsmetad med XACT Bull Olja och aktier i norska YARA som tillverkar konstgödsel. Skulle domedagsprofeterna få rätt så kommer det inte räcka dock, utan då blir det att investera i hagelgevär och konserver, men det här får duga så länge.

Think you're better than Obama? You fix the budget - Allteftersom den amerikanska skuldbomben tickar på och åsikterna spretar isär allt mer om vad som ska göras för att få ordning på finanserna så lanserar New York Times nu en interaktiv budget på sin hemsida som man kan försöka ge sig på. Vissa åtgärder har kortsiktiga effekter och vissa har mer långsiktiga effekter. När man har stängt underskotten för både 2015 och 2030 så är man klar. Otroligt kul! Vi på VA har verkligen en del att lära.
http://www.nytimes.com/interactive/2010/11/13/weekinreview/deficits-graphic.html

Min Bibel, Re-run av Statistisk Årsbok del 8 - Svenska kvinnor i åldern 30–49 år spenderar 145 kr i månaden på den personliga hygienen. Och männen? 21 kr. Ärligt nu, vem känner sig träffad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se