onsdag 15 december 2010

Älskar statistik men hatar opinion, Korskörd statistik och Krig i Skandinavien

Älskar statistik men hatar opinionsundersökningar – Enligt en Bloombergundersökning så vill merparten av de tillfrågade amerikanerna begränsa eller avskaffa FED. 39% var för en begränsning, 16% för att FED skulle avskaffas, och 37% var för status quo. Medan det är lätt att sympatisera med resultatet från en sådan undersökning, så påpekar Paul Kedorsky mycket riktigt här, att man inte borde dra för stora växlar på det här. För att få svara på den här sortens frågor borde man ju ställa någon kvalificerande öppningsfråga i stil med; Vad gör FED egentligen, eller nåt annat som indikerar att personen har en aning om vad det är han svarar på. För det visar sig sen i undersökningen att 34% gillade Ben Bernanke, 25% gjorde det inte, medan hela 41% inte hade en aning. Men det hindrade dem inte från att ha en åsikt om FED.

Deppiga funderingar om korskörd statistik - plötsligt slog det mig att man utanför finansbranschen sällan ser särskilt mycket korskörd statistik. Tex korskörd statistik på självmord och ensamstående hushåll. Intuitionen säger ju att självmordsfrekvensen är betydligt högre i ensamstående hushåll. Visserligen finns det en tyst överenskommelse att inte dra så mycket medieuppmärksamhet till självmord överhuvudtaget, eftersom det visat sig inspirera till fler självmord, men eftersom det redan är den vanligaste dödsorsaken i min statistiska urvalsgrupp (män i yngre medelåldern, men självmord är faktiskt den vanligaste dödsorsaken redan från 15 års ålder) så vill man ju veta om man är än djupare ner i riskgruppen genom att vara singel också. Varken SCBs hemsida eller Socialstyrelsens Dödsorsaksregister kan dock bekräfta det här.

Jag överlevde inte krig i Skandinavien - Läkare utan Gränser har en app på facebook där man kan pröva om man skulle överleva ett krig i Skandinavien. Jag skulle det tydligen inte, men det är jag inte så förvånad över egentligen. Prova här

1 kommentar:

Blogg listad på Bloggtoppen.se