söndag 12 december 2010

Så stort är Kina nu, Svensk Islamofobipanik 2011 och Mr Yu Arafuka

Så stort är Kina nu - HSBC släppte nyligen sin Must read på Kina. Nedan några huvudpunkter och därefter rapporten:
  • År 2020 kommer Kina att ha sex provinser med en årlig BNP på mer än 1 biljon US dollar, vilket motsvarar sex länder av Rysslands storlek (eller Spanien eller Kanada).
  • 47% av befolkningen bor nu i städer, 8 kinesiska städer har en befolkning på mer än 10 miljoner, och 93 städer har en befolkning på mer än 5 miljoner. Som jämförelse är New York City den enda staden i USA med en befolkning på över 5 miljoner (LA har 3,8 miljoner).
  • I staden Kunshan produceras mer än hälften av världens bärbara datorer, eller 85 miljoner enheter - och ändå är tillverkning av IT produkter inte ens en topprankad industrigren för staden.
  • Suzhou, en av 280 städer på sk prefekturnivå, har en BNP per capita som är 70% respektive 46% högre än Peking och Shanghai, respektive.
  • Jiangsu, en provins föga kända för utomstående, är redo att gå om mycket mer välkända sydliga provinsen Guangdong till att bli Kinas största ekonomiska provins så tidigt som 2012.
  • Staden Erdos med 1.5 miljoner invånare, som är rik på naturresurser, kommer att ha en högre BNP per capita än Hong Kong inom tre år.
  • Bland de 1 miljoner byarna - den lägsta enheten i den administrativa kedjan - finns det vissa extraordinära kontraster, till exempel mellan den starkt kapitalistiska Huaxi, där varje ex-jordbrukare är miljonär, och den kommunistiska Nanjie, där kollektiva intressen fortfarande väger tyngre än dessa individer.

Svensk Islamofobipanik 2011 - Efter helgens attentat var statsmakten ute och manade medborgarna till lugn. Får mig att tänka på Captain Dave, aka Captain America från Generation Kill: "Right now at any time we could die. It's almost enough to make you lose your sanity. But to remain calm in a place where you think you will die; that too is the definition of insane". Känns som att svensk islamofobipanik kan bli ett riktigt stort tema i medierna 2011.

Den ädlaste Bloombergsporten - Alla som har suttit med en Bloombergterminal vet att den ädlaste Bloombergsporten är att hitta det barnsligaste namnet på en annan användare i den interna databasen. Namn som John Kokkinias, Chetan Dikshit och Kikuko Takenoshita är redan odödliga klassiker. Nu har tydligen ännu en vinnare av världsomspännande ryktbarhet loggat in i systemet, Mr Yu Arafuka



A Guide to China's Regions, Provinces and Cities

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se