måndag 31 januari 2011

Vykort från Sudan - del 2, Lite bilder, KFC i Omdurman och Al-Shifa

Det har varit ett jäkla tjat om den där nilabborren med idag så blev det äntligen leverans. Charles, Mohemmed och jag började dagen med att besöka Khlifens gamla hus vilket egentligen var en ganska sorglig syn med tanke på att det enda kulturarv som finns här består av det som britterna dokumenterade när de invaderade landet och dödade kalifen i slutet på 1800-talet. I övrigt var hans gamla kåk i princip identisk med alla andra gamla förfallna lerhus här. De kunde faktiskt lika gärna ha hittat på allt utan att vi hade sett nån skillnad.

Efter att ha tittat på en boschmotor från förra sekelskiftet begav vi oss genom stan till en av Omdurmans fiskserveringar. Khartoum ligger precis vid den korsning där den blå och den vita nilen förenas i det som rinner upp genom Egypten som enbart nilen. Omdurman ligger på nordvästra stranden och Khartoum ligger på den södra spetsen av korsningen. Från att ha varit olika städer har de nu växt samman.

Till lunch blev det stekt nilabborre med lime, lök, bröd och chilisås som intogs med händerna från gemensamt fat. Sötvattensfisk, och så länge man inte åt för mycket skinn så tänkte man inte på den sandiga smaken. Även om stället säkert var en riktig hepatitbomb så var det uppmuntrande att se att alla var väldigt noga med att tvätta händerna innan och efter de åt.

Efter lunch begav vi oss iväg för att kolla på Al-Shifa fabriken som USA bombade med kryssningsmissiler 98. Det var en bestraffning för att Sudan hyst Bin Laden vid bombningarna av ambassaderna i Dar Es Salaam och Nairobi, och för att man trott att fabriken var en anläggning för kemiska stridsmedel, men som istället visat sig vara en medicinfabrik (byggd med bland annat svensk utrustning för övrigt). Men mer om det i nästa inlägg eftersom det skulle komma att utveckla sig till en ganska lång och stökig historia.

Det här är inte en bild av den "slummigare delen" av Khartoum, utan så här ser faktiskt stora delar av stan ut. Trevligare, mer välordnade områden förekommer men hör till undantagen.


Som Kentucky Fried Chicken fast utan kyckling och nåt som överhuvudtaget påminner om Kentucky, frånsett den tjocka amerikanen mitt emot mig


Vår fräsiga ride

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se