söndag 30 januari 2011

Vykort från Sudan - del 1

Vykort från Sudan - del 1

På planet ner från Istambul träffade jag två hjärtspecialister som skulle ner och jobba på ett sjukhus norr om Khartoum. Bilen in till stan delade jag med två FN-arbetare som skulle till FNs egna flygfält precis intill. Det var ett österrikiskt par i 45-50 års åldern som skulle ta the redeye (kl 0500) ut till Darfur, där de bott i fyra år nu. Han som säkerhetstjänsteman, hon som administratör. På väg till hotellet åkte vi förbi FNs bas i Khartoum också. Pampigt litet fort. Tydligen så finns det 26,000 FN/AU personal i Sudan just nu, ganska många i södra sudan, resten i Darfur.  

På väg in från flygplatsen märktes ingenting av söndagens planerade demonstration, men det är väl inte så konstigt eftersom det var mitt i natten, och Khartoums nattliv är minst sagt underutvecklat. 

Efter att ha sovit ut hookade jag upp med min chaufför Mohemmed och en amerikan som hette Charles. Han var en riktigt vagabond med målet att ha besökt alla världens länder innan han dör. Sudan var hans 125e land! Då har man typ sett det mesta utom mikronesien. De svåra, Iran, Irak och Afghanistan hade han klarat av redan på 70-talet när man åkte till afghanistan för rökat. Han hade rätt mycket sköna stories, bland annat när han åkte i fängelse för droger i Rhodesia.

Mer om Sudan snart.

Saker det finns gott om i Khartoum:
- Taggtråd
- Folk som bara sitter och glor, bevakar eller lägger sig i
- Nilabborre
- pickuper

Saker det finns ont om i Khartoum:
- Överviktiga barn
- Riktig asfalt
- engelsktalande taxichaufförer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se