onsdag 31 augusti 2011

Bögfilmskväll, amning per region och rökande småbarnsmorsor i Värmland

Bögfilmskväll – Dålig uppslutning såhär i slutet på sommaren så till slut blev det jag och Ponny. Först tänkte vi se Bridesmaids på bio. Det påstås ju trots allt innehålla en kvinna bajsar i ett handfat och så kvalificerar den med lätthet kravet på en riktigt bögfilmskvällsrulle, men tiderna passade inte så det blev the men who stare at goats istället. Mindre bögig men också bra.

Regionala skillnader i amning – Socialstyrelsen släppte nyligen sin rapport om svenska mammors amningsvanor. Bland annat konstateras att andelen mammor som ammar sina barn fortsätter minska (amning vid 6 månaders ålder har minskat med 7,2 procentenheter sedan 2004), och ammande vid ett års ålder (den charmiga ålder då barnet självt kan säga till när han är hungrig) är mer än dubbelt så vanligt på Gotland (21%) som i Halland (9%). Skulle gärna vilja läsa en närmare analys om hur det kommer sig.

Flest rökande småbarnsmorsor i Värmland – Från samma undersökning, men det är så intressant att det får en egen rubrik. Andelen morsor som röker under barnets första levnadsmånad har minskat till drygt 5%, men även här är stora regionala skillnader. Värmland har högsta andelen rökande mammor under barnets första levnadsmånad med 7,8% medan motsvarande siffra i Västerbotten var 2,6%.

Hela socialstyrelsens rapport här och mer om amning nedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se