fredag 26 november 2010

Gårdagens miss, Vadå ingen inflation? och S&P på 20-årslägsta 2012

Vadå ingen inflation? - Att titta på nominella siffror är som bekant meningslöst i tider av annalkande inflation. Istället för att låta sig luras av detta Zimbabwe-fenomen, dvs när börsen går upp med en miljon procent medan köpkraften sjunkit med en miljard, så måste man köpkraftskorrigera siffrorna. I SCBs KPI rapport för oktober, så är inflationen 1,5% i Sverige idag. I den siffran ingår bland annat ett 14 procents fall i TV och datautrustning, vilket naturligtvis drar ner snittet. Justerat för det, dvs om du inte köpt en ny tv och dator i oktober, så är din reella inflation mycket högre. Grönsaker är upp 4% och kaffe upp 8% och tillsammans utgör dessa två nästa lika stor vikt i KPI-korgen som TV och data. För att verkligen få 1,5% inflation sägs det att man måste vara en rökande småbarnsmorsa som byter ut hela elektronik- och husgerådsparken varje år. Är det nån som känner igen sig i den bilden? Man kan ju absolut tycka att det inte spelar så stor roll med några 4-5 eller 8 procent hit eller dit, men det är cyniskt eftersom all forskning visar att inflation slår hårdast mot den fattigaste delen av befolkningen, som lägger högst del av sin disponibelinkomst på mat.

S&P på 20-års lägsta 2012 - Sean Corrigan av Diapason Securities presenterar en visuell projektion av hur S&P500 utvecklats, köpkrafts- och valutakorrigerat (nedan). Som den långa fallande trenden tydligt visar så väntas S&P500 nå 20 års lägsta 2012. Det mest intressanta som Corrigan påpekar, är dock att under de senaste 10 årens bubbel cykler, justerat i handelsvägda termer, så har marknaden rört sig med 50 procentiga svängningar ganska konsekvent.

Gårdagens miss - Nån PR byrå hade fått för sig att samla en massa formgivare och trycka affischer av deras verk, och SG hade blivit inbjuden att göra en affisch. De hade lanseringsfest igår och vi hängde med för att moffa i oss korv och damsugare. Goodiebagen var minst sagt annorlunda, förutom lite allt möjligt och ytterligare damsugare fick man också en dekal. På min svarta dekal stod det WHAT EVER i spegelvända bokstäver. Men jag gjorde misstaget att byta bort den mot en där det stod Coco What? Det var synd, annars kunde jag hängt den på min på dator på jobbet. Som en liten påminnelse till mig själv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se