torsdag 25 november 2010

Ibland undrar man varför det inte är kravaller på gatorna i det här landet

Så farligt var det inte - Brott och straff är kul fenomen. Straff har ju flera funktioner, inte bara att straffa den skyldige, vilket jag vågar påstå i svenskt rättsmedvetande numera har en relativt underordnad funktion jämfört med andra länder. Här straffar vi inte folk, här låtsas vi rehabilitera dem. Men straff har ju också funktionen att ge offer upprättelse och sända en varnande signal till andra så att de inte begår samma brott. Straff har alltså ett högt signalvärde, speciellt i Sverige.

Visst, rättssäkerhet och allt det där, men när Svea hovrätt nu sänker straffet för tidigare länspolismästare Göran Lindberg, aka Kapten Klänning, ett straff som redan innan det nådde hovrätten sannolikt avvek rejält från den allmänna rättsuppfattningen, så sänder det ju bara en signal, nämligen att så farligt var det inte.

Och rättsväsendet är väl inte helt rätt verktyg för staten att skicka signaler till samhället. Men samtidigt är det ju det man gör genom lagstiftningen. Min pappas fru sitter i tingsrätten på ett politiskt mandat, och eftersom ledamöterna är politiskt tillsatta, inte jurister eller domare, är det kanske inte så konstigt att det blir lite hejkonbacon. Men hovrätten är ju en annan sak, det är inte bara en annan instans, det är en högre instans. Jag kan bara anta att det är högre krav på en person i hovrätten. Och när dessa mer lärda män och kvinnor, som bättre kan tolka lagtexten än sina juniora kollegor, tittar närmare på Lindbergs fall, ja, då kom de fram till att - så farligt var det inte.

Igår visade Uppdrag Granskning hur en 14-årig flicka prostituerats till över 100 glada snubbar, utan att samhället ingrep. Jag såg inte programmet själv, men kan inte tänka mig att det gjorde allmänheten särskilt mycket mer vänligt inställd till äldre män som våldtar barn i utsatta positioner. Jag säger inte att de två fallen har nåt med varandra att göra, men ibland undrar man ju varför det inte är kravaller på gatorna i det här landet, för jag kan sätta vad som helst på att det inte kommer att samlas några 2000 personer på Sergels torg efter jobbet och demonstrera för ny lagstiftning.

Svea hovrätt mildrar tingsrättens dom mot den förre länspolismästaren Göran Lindberg och sänker straffet från 6 och ett halvt år till sex år fängelse.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sankt-straff-for-goran-lindberg_5726177.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/atta-ar-kravs-for-lindberg_5369159.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/goran-lindberg-far-sankt-straff-1.1215149

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se